Saker att tänka på

När det är dags att köpa ny bil finns det en hel del saker att tänka på. Men vad är lite extra viktigt att fundera över?

Ska bilen vara ny eller begagnad?

En av de första frågorna man bör ställa sig är om man vill köpa en helt ny bil, eller en begagnad sådan. Då behöver man ofta också fundera över om man vill köpa bilen av en privatperson eller från en bilhandlare. Om man har stora kunskaper om bilar gör det sällan någon skillnad var man köper bilen, men om man är oerfaren kan det vara bra att ha så mycket garanti som möjligt ifall något är fel.

Stor eller liten bil?

En annan fråga man måste ha svaret på är om bilen man köper ska vara stor eller liten. En liten bil är ofta billigare både i inköp och drift men om familjen är stor, om man ofta kör med släp eller mycket last kanske en stor bil trots allt behövs. Man bör också se över sin boendesituation. Om man måste parkera i stan på offentliga parkeringsplatser kan en liten smidig bil vara enklare att få plats med än en stor herrgårdsvagn.

Leasing, kredit eller kontantbetalning?

När man köper en bil, ny eller begagnad, måste man också kunna finansiera den på något sätt. Man kan välja mellan att leasa bilen, att köpa den på kredit, på avbetalning, eller att betala den kontant. I dag blir det allt vanligare att leasa en bil eller att köpa den på kredit. Det beror många gånger på att man ofta vill byta bil, eller på att man inte har råd att betala en stor summa på en gång. Om man är ute efter en begagnad bil kan chansen att betala kontant dock öka markant och om man handlar av privatperson är det ofta enda alternativet.