Om det är fel på den köpta bilen

Ibland kan man lyckas köpa en bil som man bara efter någon dag upptäcker en hel del fel på. Det kan till exempel vara så att den inte startar, att den går ojämnt eller att någon varningslampa börjar lysa. Om man köpt bilen på annons och i befintligt skick är det inte mycket man kan göra åt saken. Om bilen däremot är köpt hos en bilhandlare kan man kräva lite mer.

Kräv reparation

Ett alternativ kan vara att låta bilförsäljaren reparera bilen. De har upp till tre försök på sig att reparera den och efter det kan man låta köpet gå tillbaka. Reparationerna, bärgning med mera ska ske utan kostnad.

Låt köpet gå tillbaka

Om reparationerna inte lyckas kan man låta bilförsäljaren ta tillbaka bilen. Man har som köpare då rätt till ersättning av eventuella kostnader man haft med mera. Man kan sedan köpa en annan bil.

Anmäl

Om man trots allt vill behålla bilen, eller om säljaren vägrar ta tillbaka den kan man också anmäla säljaren till Allmänna Reklamationsnämnden. Det här kan ta en hel del tid och som köpare kan man få stå utan bil under tiden. En utredning kan ta flera månader och det är inte säkert att man får det resultat man förväntar sig.

Reparera bilen själv

Ett annat alternativ är att reparera bilen själv och bekosta det på egen hand. Om reparationen inte kostar speciellt mycket och det inte finns några andra fel på bilen kan det vara värt de hundralapparna för att slippa tidskrävande processer.

Skydda sig mot fel

Innan bilköpet går igenom kan det vara klokt att besiktiga bilen och kanske även låta en mekaniker gå igenom den ordentligt. Det spelar ingen roll om bilen är besiktigad någon månad tidigare eller inte. Man kan inte veta vad den råkat ut för under den tiden.