Köpa en begagnad bil

I dag kan man hitta begagnade bilar både på annonser och hos bilhandlare. Men vilka fördelar finns det egentligen med att köpa just en begagnad bil?

Bra förstagångsbil

Om man inte har haft någon bil förut, eller precis har fått sitt körkort kan det många gånger vara bättre att köpa en begagnad bil än en nytillverkad. Nya bilar kan vara tekniskt invecklade och de kan vara dyra att reparera om man råkar krocka. En begagnad bil har ofta lite små bucklor, repor och annat och det känns inte lika jobbigt om man råkar göra ännu en repa i lacken på den.

Billigare i inköp

En begagnad bil är ofta flera gånger billigare i inköp jämfört med en nytillverkad bil. Man kan få en bättre begagnad bil för drygt 10 000 kronor medan man får betala långt mer än 100 000 för en ny bil. För den som har lite sämre ekonomi, eller en kreditvärdighet som inte är så hög, kan begagnade bilar vara det som räddar vardagen.

Går att reparera själv

Många moderna bilar kan inte repareras av ägaren. Ibland kan man inte heller byta lampor på bilen. På äldre begagnade bilar finns det ofta mycket man kan göra själv och eftersom det ofta finns reservdelar att få tag i kan man även få ner priset på reparationen. Man behöver inte heller oroa sig för att det inte ska finnas en verkstad i närområdet som kan ta sig an bilen.

Inte lika dyr att försäkra

En äldre och begagnad bil är ofta inte lika dyr att försäkra som nytillverkade bilar. Det beror ofta på högre reparationskostnader och att de nytillverkade bilarna ofta har lite starkare motorer. Om föraren är ung blir försäkringen ännu lite dyrare och ofta kan självrisken också sticka iväg.

Miljötänk

Det finns bra begagnade bilar som inte drar så mycket drivmedel och som är snälla mot miljön. Dessutom behöver inte en ny bil tillverkas åt bilköparen.